Dezvoltare Personala
Mai întâi am să definesc pe scurt aici creativitatea prin găsirea de soluții la niște probleme, soluții care sunt: (1) altfel decât cele uzuale, (2) sunt surprinzătoare și (3) oferă o utilitate imediată și recunoscută.
Există mai multe metode prin care poate fi ameliorată activitatea, de obicei inhibată, a emisferei cerebrale drepte, cea care este capabilă, prin fantezie, ritm, sentimente, spontaneitate ș.a., să permită exprimarea creativității, să ofere noul și evoluția.
Înaintea expunerii pe scurt a două tehnici pentru sporirea creativității, amintesc că trebuie definit cât mai clar scopul la care se dorește a se ajunge în rezolvarea unei probleme, iar o metodă de definire a scopului e ușor de reținut printr-o mnemotehnică asociată S(pecificitate)M(măsurabilitate)A(atractivitatea)R(realismul)T(termenul de finalizare)
Redau pe scurt 2 metode practice pentru găsirea unor soluții creative:
- Metoda celor 6 pălării
Recomandată pentru un grup, în timp, poate deveni funcțională și individual. Astfel, precum îi spune numele, în cursul sesiunii participanții trebuie să poarte pe rând șase pălării diferite, desigur, simbolic. Fiecare pălărie este un simbol pentru o perspectivă unică de soluționare a unei probleme.
- Pălăria albă – reprezintă gândirea analitică, obiectivitatea și neutralitatea, purtătorul culegând informațiile fără a evalua, doar faptele ușor cuantificabile, cifrele; emoțiile și orice judecată valorică trebuie suspendate.
- Pălăria roșie – reprezintă sensibilități, emoții, subiectivism, purtătorul dând frâu liber emoțiilor fără a argumenta rațional nimic din propuneri.
- Pălăria neagră – reprezintă argumentele obiectiv-raționale, exprimând îndoială, temeri, riscuri, fără a implica sentimente sau emoții.
- Pălăria galbenă – reprezintă o perspectivă pozitivă, observând avantajele, speranțele, scopurile, aspectele unui proces finalizat cu luarea unei hotărâri.
- Pălăria verde – reprezintă idei creatoare și alternativele, fiind permise contradicțiile ce duc la idei noi, indiferent cât de improbabile pot părea. Nu se permit reacții critice din partea celorlalți.
- Pălăria albastră – reprezintă ordinea, controlul și organizarea, precum și păstrarea perspectivei, reunind rezultate individuale între ele.
- Metoda inversă
În cadrul metodei, problema este efectiv inversată, răsturnată. De exemplu, nu mai e vorba de a gândi cum poți face mai multe conversii, ci cum poți face să nu ai nicio conversie.
Metoda implică schimbarea scopului cu unul diametral opus, pentru că, la final, soluțiile găsite să fie reformulate și, via negarea negație, să se analizeze cum pot fi folosite pentru rezolvarea problemei inițiale.
Metoda poate fi combinată cu orice altă metodă – de pildă, scopul pentru o problemă poate fi reformulat în inversul său (să convertesc devine să nu fac nicio conversie), soluțiile căutate prin metoda celor 6 pălării, apoi, la final, soluții sunt transformate în opusul lor și se analizează gradul de aplicare și eficiență pentru scopul inițial (să fac conversii).
Spor la cumpărat pălării, dar mai ales succes în a fi creativ!