fbpx
vezi categorii 181 articole

Latest

Pentru cei care activează în industria de online marketing, cu precădere PPC marketing, Google Analytics reprezintă standardul în materie de unelte pentru analiza traficului din site. Si pe bună dreptate, Google Analytics își merită notorietatea – este gratuit până la un punct și deține funcționalități avansate de segmentare și raportare.

Facebook nu se lasă însă mai prejos și lansează o unealtă proprie de analiza – Facebook Analytics. La momentul lansării am testat o parte din funcționalități, dar, treptat, am revenit la standardul din industrie – Google Analytics.

Asta până recent când am descoperit o postare a lui Jon Loomer, specialist de renume în Facebook advertising, care împărtășește o serie de funcționalități de mare folos disponibile în Facebook Analytics. Vreau să ne oprim asupra uneia dintre ele – Conversion Funnels – detaliată de Jon Loomer în postarea menționată anterior.

Înainte de a intra în detalii, o perspectivă asupra diferenței dintre Google și Facebook Analytics. Marele avantaj pe care Facebook Analytics îl are asupra competitorului său este că poate aduce sub aceeași umbrelă activitatea unui user atât în platforma Facebook, cât și în cadrul website-ului.

Astfel, revenind la Funnel-uri, diferența dintre un Funnel Facebook și unul Google Analytics este posibilitatea de a urmări un user (nu un cookie) din momentul unei interacțiuni în platforma Facebook și până la finalizarea unei acțiuni de interes în site – o conversie.

Cum putem să ajungem la aceste informații? Foarte simplu.

Primul pas, accesăm Facebook Analytics si creăm un Event Source Group. Event Source Group este o corelare a mai multor surse de informație la care putem avea acces prin intermediul Facebook Analyics. Acest Event Source Group poate include: evenimente setate în Aplicații, evenimente Facebook Pixel în site, evenimente Offline (date despre cei care au cumpărat din magazinul fizic, de exemplu) și evenimente din pagina de Facebook.

Pentru exemplul curent vom folosi evenimentele din Pagină și cele din Facebook Pixel. Odată creat acest Event Source Group, îl accesăm și deschidem categoria de Funnels din Facebook Analytics.

De aici avem posibilitatea de a crea numeroase funnel-uri, în funcție de eventurile create în site în baza Pixelului și a acțiunilor luate de useri în platforma Facebook.

Spre exemplu, un funnel care să includa userii care au reacționat la o postare în Facebook (Pas 1), au ajuns pe o pagină de produs din site (Pas 2) și au convertit (Pas 3).

Funnelul va arăta sub următoarea formă:

Observăm ca 16% din totalul de useri care au interacționat cu o postare au ajuns ulterior să viziteze și o pagina de produs din site. Iar din aceia, doar 2.5% au și convertit. Mai mult, avem si un Median Completion Time (echivalentul raportului de Time Lag din Google Analytics) care ne indică timpul mediu scurs între pașii unui funnel.

În functie de evenimentul selectat, se poate aprofunda analiza, utilizând diferiți Parametrii. Astfel, pentru exemplul de mai sus, putem segmenta primul pas din funnel doar pentru acei utilizatori care au avut o anumită interacțiune cu o postare.

Mai sus avem o segmentare in baza parametrului de Love. Mai exact, toți cei care au folosit butonul de Love la vreuna din postări în perioada de timp specificată. Iar funnel-ul va arăta astfel:

Observăm că 27% din cei care au folosit butonul de Love au și ajuns să vizioneze un produs în site. Mai mult, dacă dăm hover peste Content View, putem vedea că timpul mediu petrecut între evenimentul inițial (Love la postare) și vizita în site este de 1.6 săptămâni, o perioadă semnificativă de timp.

Dacă modificăm parametrul din funnel din Love în Like, avem următoarul grafic:

Doar 15% din utilizatorii care au interacționat cu Like la o postare au și continuat către o pagină din site, semnificativ mai puțini ca cei care au dat Love. La nivel de rată de conversie, nu remarcăm diferențe.

Mergând mai departe, îi putem introduce în funnel pe cei care au inițiat o conversație.

În acest caz, observăm o creștere semnificativă atât a celor care ajung pe o pagină de produs din site, dar și a conversiei. Și timpul de finalizare a funnel-ului este considerabil mai mic față de exemplele anterioare. Putem astfel postula că în momentul în care se ințiază conversația, user-ul este deja într-o etapă avansată din funnel-ul de conversie.  

Mai mult, putem segmenta funnel-ul și în baza anumitor postări.

Astfel poți cuantifica mult mai ușor valoarea pe care o postare a adus-o eforturilor tale de marketing.

Posibilitatea de a crea funnel-uri de conversie în Facebook Analytics e doar una din funcționalitățile avansate puse la dispoziție de platformă. În cazul în care nu folositi Facebook Analytics, vă invit să îl încercați. Veți descoperi o adevarată comoară de insight-uri valoroase. Succes!


Adauga un comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Stefan Marin12 January 2018
0