fbpx
Tomi T. Ahonen vezi categorii 181 articole

Fundamentals

Tomi T. Ahonen a vorbit la GPeC Summit despre transformările prin care trece industria de mobile. Smartphone-ul începe să cucerească tot mai mult teren și nu doar din perspectiva e-commerce-ului. Azi poți să faci cu smartphone-ul operațiuni din ce în ce mai complexe și diverse – shopping, rezervări de avion, conversații, să redesenezi ,,realitatea augmentată”.

Cine e Tomi T. Ahonen? Personajul este considerat de revista Forbes “Expertul numărul 1 în Mobile la nivel mondial“, fiind autorul a nu mai puțin de 12 cărți – toate best-seller. Tot el este deținătorul recordului absolut în industria telecom pentru cea mai rapid vândută carte din istorie – “Communities Dominate Brands”.

➡ Începuturile – Evoluția comunicării

Tomi Ahonen a prezentat o statistică care a generat rumoare în sală. De la producția de masă a primului telefon mobil până azi au trecut 37 de ani. În schimb, valoarea de  piață a industriei este de aproape 2 miliarde de dolari și depășește cu aproape 400 de milioane de dolari toate celelalte industrii: Internet, PC, print, TV și radio.

Nu știu câți își mai aduc aminte, dar primul telefon mobil arăta ca o franzelă de 300 de grame cu o antenă de aproape 15 de cm. A fost produs de Motorola în 1973. Modelul se numea Dyna TAC 8000X.

Martin Cooper

Sursa foto: www.tiki-toki.com

 De reținut este faptul că vizionarul Tesla a intuit încă din perioada interbelică apariția smartphone-ului. Declarația a fost făcută în anul 1926.

Vom fi capabili să comunicăm unii cu alţii instant, indiferent de distanţă. Nu doar atât, dar prin televiziune şi telefonie ne vom putea vedea şi auzi unii pe alţii perfect, ca şi cum am fi faţă în faţă, neglijând distanţele de mii de mile dintre noi. Iar instrumentele prin care vom putea să facem toate acestea vor fi uimitor de simple în comparaţie cu telefoanele fixe din prezent. Un om va putea să transporte un astfel de dispozitiv în buzunarul de la vestă”, Nikolai Tesla.

Dar cum arăta primul smartphone? Deși mulți ar fi tentați să creadă că primul smartphone a fost inventat de către Steve Jobs, realitatea este alta. Simon a fost primul smartphone din lume și a fost inventat de către IBM  in  1994. A fost produs în aproape 50.000 de unități.

Ca și idee, primul iPhone a fost prezentat publicului în 2007 și de atunci lumea nu a mai fost la fel.

➡ Smartphone-ul, de la primul apel la ,,Internet of Things”

Tomi a prezentat la GPeC câteva cifre care au lăsat multe semne de întrebare. În prezent, la nivel mondial, peste 800 de milioane de oameni trăiesc la limita sărăciei extreme, cu mai puțin de 3 lei pe zi. În același timp, la nivel mondial există peste 7.86 miliarde de telefoane mobile la o populație de 7.46 miliarde.

Potrivit Google, posesorii de smartphone-uri care utilizează sistemul de operare Android ating ecranul telefonului de peste 214 de ori pe zi. Astăzi smartphone-ul nu mai este un simplu device. Devine o interfață a propriei noastre existențe. Apelăm la el pentru orice. În 2015, analiști din cadrul Nielsen Norman Group anunțau că peste 53% dintre utilizatorii de smartphone folosesc device-ul ca argument într-o conversație și fac documentări cu ajutorul telefonului mobil.

Astăzi am ajuns să folosim smartphone-ul pentru plăți în locul cardului. Putem cripta informațiile de pe telefon cu amprentă digitală, vocală, iris sau facială (Samsung Galaxy S8, ZTE Axon, ZenFone sau iphone 7).

Putem folosi smartphone-ul pentru a controla siguranța locuinței. Casele inteligente care au senzori de fum, inundații, antifurt trimit notificări în timp real pe smartphone și tu poți conecta device-ul la camerele de supraveghere din locuință.

Putem folosi smartphone-ul în loc de cheie de contact la anumite autoturisme. Putem folosi smartphone-ul pentru activități care implică realitate augmentată. Tomi Ahonen a povestit la GPeC despre jocul PokemonGO, joc care a generat vânzări de peste 200 de milioane de dolari în primele 30 de zile. Azi aplicația valorează mai mult de 2.4 miliarde de dolari.

Smartphone-urile de azi evoluează în continuu. Deja sunt device-uri care pot genera realitate augmentată cu ajutorul softului Google Tango (ZenFone 3 AR și Lenovo Phab 2 Pro). Smartphone-urile de azi pot fi folosite ca ,,parteneri” într-o conversație. Inteligența artificială implementată pe anumite device-uri e din ce în ce mai complexă. Poți vorbi cu telefonul tău despre vreme, bursă, trend-uri, căutări, destinații.

➡ Cum o să arate smartphone-ul în viitor?

Ultimele trend-uri și inovații în materie de smartphone-uri vorbesc de display-uri flexibile, materiale ușoare, telefoane plutitoare, capabile să genereze holograme ca-n cărțile S.F. ale lui Asimov. De la Sticker phone la Flip phone nu mai e atât de mult. Cât de mult va evolua tehnologia și cum se va transforma telefonul mobil vom descoperi în viitor apropiat.

Ceea ce trebuie reținut este faptul că smartphone-ul lasă în urmă sintagma  ,,telefon inteligent”. A devenit el însuși o inteligență care îmbracă forma unui telefon.


Adauga un comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Bogdan Daradan30 May 2017
0