fbpx
vezi categorii 181 articole

Latest

În experiența pe care am avut-o de-a lungul timpului cu diferiți clienți, cele mai multe bătăi de cap le-am avut în procesul de implementare a codurilor și feed-urilor de produse de Dynamic Remarketing, fie ele pe Google sau Facebook. Acest articol dorește să fie un ghid pe care oricine (agenție de digital sau orice responsabil de marketing din cadrul unei organizații) îl poate urma pentru implementarea corectă a Dynamic Remarketing în Google Adwords.

 

Ce este Dynamic Remarketing?

Ca orice campanie de Remarketing care rulează în rețeaua GDN, aceasta va afișa imagini către o audiență caldă, formată din cei care au vizitat în trecut site-ul tău. Diferența față de o campanie normală de remarketing este că cea de Dynamic Remarketing va arăta utilizatorilor exact imagini cu produsele pe care aceștia le-au vizitat în site, crescând astfel relevanța reclamelor și, de cele mai multe ori, rata de conversie.

 

Cum știe platforma Google Adwords să livreze aceste imagini?

Magie? Noroc? Nu, dragoste. Spuneam mai sus de existența unui cod (în site) și a unui feed de produse (adăugat în interfața Google Adwords). Codul transmite feed-ului ce produse (ID-uri de produse) a văzut un anumit utilizator, iar platforma AdWords corelează ID-ul din cod cu ID-ul din feed, asociat acelui produs. Și gata, avem o compatibilitate.

 

Să le luăm pe rând:

Codul de Dynamic Remarketing

Codul se generează din platforma AdWords, din Shared Library > Audiences > Setup Remarketing. Acesta trebuie pus pe toate paginile site-ului, fix înainte de închiderea tag-ului </body>.

[embedyt]https://youtu.be/2R1VR7Dygw4[/embedyt]

O parte din cod trebuie sa fie customizată de către programator.

dynx_itemid: ‘REPLACE_WITH_VALUE’,

dynx_itemid2: ‘REPLACE_WITH_VALUE’,

dynx_pagetype: ‘REPLACE_WITH_VALUE’,

dynx_totalvalue: ‘REPLACE_WITH_VALUE’,

 

Parametrul dynx_itemid este obligatoriu. Acesta conține ID-ul produsului vizualizat și trebuie să fie unic. Acest ID trebuie să se regăsească în feed-ul de produse.

Parametrul dynx_itemid2 este opțional. Reprezintă un ID secundar, iar combinația de dynx_itemid și dynx_itemid2 trebuie să fie unică și să se regăsească în feed-ul de produse.

 

Parametrul dynx_pagetype indică tipul de pagină pe care este pus codul

 • home – folosit pentru pagina de start
 • searchresults – folosit pentru paginile care prezintă rezultatele căutărilor
 • category – folosit pentru paginile de categorie
 • offerdetail – folosit pentru paginile de produs
 • conversionintent – folosit pentru paginile din procesul de achiziție (ex. /coș, /checkout)
 • conversion – folosit pe pagina de confirmare a tranzacțiilor (ex. /thank-you)
 • other – folosit pe alte tipuri de pagini (/contact, /despre-noi)

 

Parametrul dynx_totalvalue trebuie pus pe pagina de confirmare a tranzacțiilor și trebuie să conțină valoarea totală a produselor achiziționate, dar nu și moneda contului (ex. Nu trebuie să conțină RON, EUR etc)

Din pagina următoare se pot afla toate detaliile enunțate mai sus:

https://developers.google.com/adwords-remarketing-tag/parameters#other

Iar aici sunt indicații pentru programator, pentru implementarea codului de Dynamic Remarketing în site:

https://developers.google.com/adwords-remarketing-tag/

 

Feed-ul de produse

Feed-ul este un document .csv, .tsv, .xls sau .xlsx care se urcă în interfața Google AdWords. Acesta conține informații despre produsele din site (ID, URL, Imagine, Preț etc).

Tipul de feed de care avem nevoie este cel de la varianta Custom de aici: https://support.google.com/adwords/answer/6053288?hl=en#custom_feed. Tot de aici poate fi descărcat și un template de feed.

 

Atenție la coloanele:

 1. ID – trebuie să fie unic și identic cu ID-ul produsului din site
 2. Price – este prețul întreg al produsului și trebuie să fie de format Number, separatorul de zecimale să fie punctul ”.”, iar moneda să fie în standardul ISO 4217 (ex: 60.90 RON)
 3. Sale Price – este prețul redus și trebuie formatat la fel ca Price. Dacă nu este diferit de prețul întreg se lasă gol sau se trece tot prețul întreg

 

După generarea feed-ului de produse, fișierul .csv (sau .tsv, .xls sau .xlsx) se urcă în interfața Google AdWords din Shared Library > Business Data > +Data > Dynamic Display Ad Feed > Custom. De aici se selectează fișierul .csv pentru a fi urcat.

Feed-ul trebuie să fie generat dinamic în funcție de datele din site și să fie accesibil printr-un URL. La accesarea în browser trebuie să apară un pop-up de download al fișierului. Acesta trebuie să aibă unul dintre formatele: .csv, .tsv, .xls sau xlsx. Astfel poate fi setată o automatizare în cont pentru a face actualizarea feed-ului de produse la un anumit interval (de obicei săptămânal).

 

Aprobarea tuturor produselor poate dura până la 4 zile (sau mai mult în funcție de traficul site-ului) și de aceea se recomandă actualizarea săptămânală. Google aprobă produsele în ordinea importanței produselor. Dacă un produs are un trafic mai mare, îl va prioritiza față de unul cu puține vizualizări.

Dacă magazinul vinde în mai multe țări, trebuie făcut câte un feed separat cu fiecare limbă și monedă în parte.

 

Cum verificăm implementările făcute

A venit momentul adevărului. Prima întâlnire dintre feed și cod unde testăm compatibilitatea.

1. Intrăm pe o pagină de produs și accesăm View Page Source la click dreapta

 

2. Căutăm parametrii dynx

 

3. Verificăm dacă ”itemid” din feed este identic cu ce avem în cod:

Din Shared Library > Business Data > “Denumirea feed-ului”, facem o căutare după ID-ul 173683 (ID-ul afișat de dynx_intemid din codul de mai sus) și vedem că ID-ul din feed corespunde cu ID-ul din pagina de produs:

La fel, verificăm și prețul produsului și vedem că în feed avem atât Price (prețul întreg), cât și Sale Price (prețul redus):

Putem verifica mai multe produse în acest fel să ne asigurăm că nu sunt probleme.

 

Crearea campaniei

După ce ne-am asigurat de corectitudinea implementării codului și feed-ului, e momentul să trecem la construirea campaniei.

 

[embedyt]https://www.youtube.com/watch?v=oZY4sec78ts[/embedyt]

 

Despre audiențe

În campaniile de Dynamic Remarketing este esențial să fie folosite audiențele special construite pentru Dynamic Remarketing. Listele de 30 de zile se construiesc automat în interfața Google Adwords după implementarea codului de Dynamic Remarketing în site. Separat, se mai pot construi manual și liste pe un număr mai mic sau mai mare de zile din Shared Library > Audiences > New Audience. Mai jos un exemplu pentru construirea unei liste cu toți utilizatorii care au ajuns pe o pagină de produs. Țineți minte că paginile de produs sunt tag-uite cu parametrul dynx_pagetype: ”offerdetail”, și astfel se alege ca regulă pentru audiență ”dynx_pagetype” contains ”offerdetail” și se alege numărul de zile pentru care se dorește audiența.

 

Audiențele care se creează automat și care pot fi folosite conțin un ”Custom” în denumirea lor (de la business type = Custom):

 • Conversion Abandoners (Custom) – Utilizatorii care au început procesul de comandă, dar nu l-au finalizat
 • Searchers (Custom) – Utilizatorii care au efectuat o căutare în interiorul site-ului
 • Product or Service Viewers (Custom) – Utilizatorii care au vizualizat cel puțin o pagina de produs / serviciu
 • Past Converters (Custom) – Utilizatorii care au finalizat o tranzacție
 • General Visitors (Custom) – Utilizatorii care au ajuns pe site dar nu au vizualizat nicio pagină de produs

 

Audiențele sunt făcute automat pe 30 de zile când se personalizează codul de Remarketing din AdWords.

 

Cum ți se pare acest ghid? Te-a ajutat sau te-a încurcat? Spune-ne părerea ta despre informații.

Dacă ai nevoie de ajutor să începi o campanie, îți stăm la dispoziție! Suntem la un formular distanță.


Adauga un comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Andrei Stan23 April 2018
0