Antreprenoriat in RO
Google şi Facebook reprezintă două dintre cele mai folosite canale de publicitate online existente astăzi. Deși la prima vedere ambele sisteme, Google AdWords și Facebook Ads, fac același lucru, adică poți achiziționa media pe care o plătești doar în momentul în care audiența dă click pe reclama ta, ele se diferențiază prin două lucruri principale:
- metoda de segmentare a audienței
- contextul în care se află audiența
Metoda de segmentare a audienței
Google AdWords este o platformă de publicitate în care putem segmenta audiența pe bază de intenţie, afișând anunțurile pe baza cuvintelor și frazelor căutate de publicul țintă. Cei care caută pe Google sunt de obicei interesaţi de ceva în mod special, de un anumit produs sau serviciu. Această platformă îţi dă posibilitatea să ajungi la audienţa vizată prin cuvintele cheie pe care utilizatorii le introduc când fac o căutare în motorul de căutare Google.
Avantajul pe care îl oferă Google pentru Căutare (Google Search) este acela că se pot afişa reclame doar persoanelor care caută de exemplu “invitaţii de botez” sau “invitaţii de botez haioase”, sau doar persoanelor care caută informații despre “motocultoare Raider”.
Dar Google AdWords nu înseamnă doar Google Search, acesta înseamnă și Google Display Network. “Rețeaua de Display” este formată din sute de mii, chiar milioane de proprietăți web, website-uri partenere Google, care folosesc soluția de monetizare oferită de către Google: Google AdSense.
Proprietarii de website-uri, oferă astfel, prin parteneriatul pe care îl au cu Google, spații de reclamă în site-urile proprii. Prin urmare, folosind Google AdWords avem posibilitatea ca reclamele să fie afișate pe aceste website-uri.
Reclamele pot fi declanșate fie automat, pe baza cuvintelor cheie identificate de Google pe wesite-urile partenere, fie selectând website-uri în mod individual, folosind destinații de plasare alese manual, una căte una.
Facebook Ads
Tipurile de campanii de promovare ce pot fi lansate pe această platformă sunt centrate mai mult pe generarea intenţiei de cumpărare pentru o anumită audienţă bine segmentată.
Platforma permite să obţii o targetare foarte specifică în funcţie de locaţie, date demografice, interese, educaţie, comportament și legături socio-culturale în și cu diverse grupuri. Pe scurt, Facebook îţi permite să afişezi reclame bazate pe interesele audienţei la care vrei să ajungi.
De exemplu: poţi afişa reclame celor din Iaşi, cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, care sunt interesaţi de muzică electronică, festivaluri de muzică electronică şi care sunt şi compozitori și care sunt prieteni cu prietenii fratelui tău sau fanii lui David Guetta, care au descărcat pe iPhone-ul 5 pe care îl folosesc Guitar Hero.
Interesant este că poți face asta pentru peste 8 milioane de utilizatori, în România, care accesează Facebook în medie de mai bine de 15 de ori în fiecare zi.
Contextul în care se află audiența
Google este un motor de căutare, iar forma de marketing online specifică acestuia se numește Search Engine Marketing (SEM). SEM reprezintă ansamblul tehnicilor și metodelor prin care utilizăm motoarele de căutare pentru a crește vizibilitatea produselor și serviciilor noastre prin intermediul creșterii relevanței organice a website-urilor noastre sau prin metodele de publicitate pentru căutare puse la dispoziție de către motorul de căutare.
Oamenii caută pe Google când au nevoie de ceva. De obicei, când fac acest lucru, ei se află în stadiul de cercetare sau de achiziție. Dacă prin anunțul tău le servești exact ce au nevoie, ai șanse mari să vinzi direct.
Astfel, pe Google Search CTR-urile sunt mai mari în comparație cu Facebook datorită momentului în care se realizează căutarea, sau cel puțin așa ar trebui să fie făcute de către specialiștii care dezvoltă aceste campanii. Datorită acestui fapt Google Search se află pe primul loc când vine vorba de vânzare directă.
Facebook, pe de altă parte, este o rețea socială, iar tipul de marketing online specific se numește Social Media Marketing. Facebook ne oferă posibilitatea de a promova conținutul creat în cadrul platformei.
Prin metode de targetare specifice se poate crește șansa ca anunțurile plătite în Facebook să fie afișate acelor utilizatori care au o nevoie preexistentă, dar această nevoie poate fi și creată. Astfel, se poate declanșa sau crește intenția de cumpărare a publicului țintă.
De asemenea, Facebook este un bun instrument pentru a construi ”brand awareness” și pentru a ține legătura cu publicul cald, familiarizat cu brand-ul.
În concluzie, ambele platforme permit derularea de campanii cu obiectiv atât de ”awareness” cât și de ”direct response” (vânzări). Ceea ce diferă este contextul în care utilizatorii sunt angrenați: motorul de căutare vs. mediul de socializare. Conținutul din motorul de căutare Google este dictat de intenția utilizatorului pe când în Facebook conținutul este dictat de interesele acestuia.