fbpx
vezi categorii 181 articole

PAS CU PAS IN PPC MARKETING

Se întâmplă uneori să ai de promovat prin Google Adwords o afacere mai aparte, cu produse sau servicii care nu au volum mare de căutare și/sau cu un comportament de căutare greu de identificat.

În asemenea cazuri, construcția unei liste de cuvinte cheie eficiente este foarte dificilă deoarece nu ai la dispoziție informațiile sau sursele de informații despre:

 • contextul în care apare nevoia pentru produsul sau serviciul promovat;
 • jargonul și expresiile uzuale în domeniul de activitate aferent;
 • dacă se caută mai mult problema sau soluția (de exemplu „simptome” versus „tratament”);
 • dacă se caută mai mult la singular sau la plural (de exemplu „închiriere” versus „închirieri”);
 • modul de utilizare și scopul achiziționării produsului.

În aceste situații există o soluție care permite nu doar construcția unei liste eficiente de cuvinte cheie, ci și descoperirea cuvintelor negative (care trebuie excluse din listă). Noi numim o astfel de campanie: campanie de ”discovery”.

Logica după care funcționează este destul de simplă:

1. Afișezi anunțurile pentru cuvinte cheie foarte generale;
2. Identifici termenii pe care s-a dat click;
3. Alegi din acești termeni cuvintele „bune” (cele care aduc trafic de calitate);
4. Muți aceste cuvinte bune într-o campanie sau grup separat;
5. Excluzi cuvintele din ad-grupul inițial.

Bonus:
6. Alegi din termenii pe care s-a dat click cuvintele “rele” (cele pe care nu vrei să se afișeze anunțurile);
7. Le excluzi din campanii.

Pașii 4 și 5 îți permit să atingi relevanță maximă prin utilizarea cuvintelor pe care dorești să se afișeze anunțurile. În același timp, odată descoperit un cuvânt bun, nu vei mai plăti a doua oară pentru a-l găsi. La fel se întâmplă și cu cuvintele negative.

Campania de descoperire are un singur rol: generarea listelor de cuvinte cheie pentru o campanie care să convertească, fără a urmări rata de conversie. Poți privi această campanie ca un filtru, pornești de la un brut și ajungi să crești din el ce e bun și să tai ce e rău.

[Exemplu] Pentru promovarea fișetelor metalice (acele dulapuri mari cu uși sau sertare) am pus într-o campanie doar două cuvinte cheie:

+fiset +metalic
+fisete +metalice

Conform potrivirii ample, aceste cuvinte afișează anunțuri pentru orice căutare care include cuvintele „fiset” și „metalic”, respectiv „fisete” și „metalice”, în orice ordine s-ar afla ele.

Pentru primul cuvânt o parte din afișări și clickuri s-au făcut pe căutari cum ar fi:

 • fiset metalic ieftin
 • dedeman fiset metalic
 • fiset metalic 2 usi
 • dulap metalic tip fiset
 • fiset metalic arme
 • fiset metalic cu cheie

Văzând aceste rezultate, am selectat cuvintele pe care doresc să le utilizez pentru afișarea anunțurilor noastre. De asemenea, le-am eliminat pe cele pe care nu doresc să le folosesc.

Primul cuvânt conține termenul „ieftin”: vrem să ne afișăm pe asemenea căutări? Avem produse suficient de ieftine? La fel, ne întrebăm și verificăm dacă avem fișete metalice cu două uși, cu cheie sau pentru arme. În cazul în care produsele vândute nu sunt potrivite pentru depozitarea armelor de foc, vom pune în lista de cuvinte negative termenul “arme”.

Al doilea cuvânt conține „dedeman”. Cuvantul reprezintă numele unui concurent, deci nu este relevant pentru noi. Astfel, vom elimina imediat termeni precum „dedeman”, „praktiker”, „bricostore” și așa mai departe.

După câteva zeci de clickuri, deja am început să formez o listă de cuvinte de bună calitate la care nu m-aș fi gândit în urma research-ului meu inițial foarte subiectiv. În același timp, am crescut relevanța prin eliminarea căutărilor nedorite.

Am făcut o cercetare mult mai eficientă printr-o campanie PPC, iar rezultatul poate fi folosit și pentru campaniile de SEO, nu doar pentru canalul plătit.

Chiar și pentru bugete mici, această strategie se poate dovedi mult mai eficientă din punct de vedere al costurilor decât crearea unei liste de cuvinte cheie bazată pe prejudecăți și cercetare tradițională.

Vă invit să încercați și să vă bucurați apoi de rate de conversii tot mai mari!


Adauga un comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Alex Drăgan27 October 2014
0