fbpx
vezi categorii 181 articole

Dezvoltare Personala

Proiectul PX a constat într-un experiment cognitiv de 3 ore, care a avut ca rezultat o creștere cu 386% a vitezei de citire la subiecții testați.

În fapt, citirea rapidă ține de două lucruri:

  • vederea periferică,
  • respectiv modul de funcționare al creierului.

Pentru a putea înbunătății viteza de citire, primul pas este să cuantifici unde te afli acum. Ia o carte sau document Word și citește cum o faci de obicei, asigurându-te că înțelegi.

  • Numără cuvintele din primele 5 rânduri și împarte la 5 pentru a obține media de cuvinte/rând.
  • Numără rândurile pentru 5 pagini și împarte la 5 pentru a obține media de rânduri/pagină.
  • Înmulțește media de rânduri/pagină cu numărul de cuvinte/rând și ai media de cuvinte/pagină.

Exemplu: 62 cuvinte/5 rânduri = 12.4, adică 12 cuvinte pe rând. 154 rânduri/5 pagini=30.8, adică 31 rânduri pe pagină x 12 cuvinte/rând = 372 cuvinte/pagină.

Pentru a afla unde te situezi în acest moment, înmulțește  numărul de rânduri citite într-un minut cu numărul mediu de cuvinte/rând = numărul de cuvinte citite/minut.

Așadar să începem cu 2 tehnici de citire rapidă.

Tehnică 1

  1. Citește folosind un creion. Subliniază, încercând să te concentrezi pe vârful creionului. Nu citi să înțelegi acum. Fă tot posibilul ca pe fiecare rând să petreci 1 secundă – mișcă creionul un rând/secundă pentru o perioadă de 2 minute.
  2. Repetă tehnica de această dată petrecând 0.5 secunde pe rând. Evident, ai șanse să nu înțelegi nimic. Nu-ți face nicio problemă. Menține viteza. Exersează la 0.5 sec/rând pentru 3 minute. Concentrează-te pe vârful creionului.
  3. Dacă te concentrezi pe centrul ecranului de calculator, vei observa și unghiurile din marginea acestuia. Antrenarea vederii periferice crește viteza de citire cu până la 300%. Se pierde 25-50% din viteză citind marginile, care nu au nicio importanță.

Tehnică 2

  1. Folosește creionul pentru a citi cu o viteză de 1 sec/rând. Începe cu al doilea cuvânt și termină mișcarea creionului la penultimul. Din nou, nu încerca să înțelegi ce citești.
  2. După 1 minut începe să citești de la al doilea cuvânt și termină cu 2 cuvinte înainte de final. Repetă timp de 2 minute.
  3. Același exercițiu, începe cu al treilea cuvânt și termină cu trei cuvinte înainte de final, pentru o perioadă de 3 minute.
  4. Nu încetini, ci mărește viteza de citire până la 0.5 secunde pe rând.

Refă calculul după aceste exerciții, citind astfel încât să înțelegi, la viteza de care te simți capabil, măsurând, din nou, cu un cronometru noua medie de citire a cuvintelor/minut. Dacă simți nevoia, refă o perioadă aceste exerciții.

*** Regresia, recitirea și durata lungă a fixării privirii pot fi minimalizate prin simpla utilizare a unui creion. Este foarte de eficient în recondiționarea modului de a citi.

__________________________________________________  

Explicațiile pentru aceste exerciții le redau aici pe scurt, dar nu este obligatorie citirea lor.

Citirea poate fi cuantificată prin numărul de mișcări și fixări ale ochilor pe o linie de text – toate afectând viteza de citire. În mod uzual citim sărind cu privirea, cu stopuri de fixare a privirii regulate, când conștientizăm câțiva centimetri din rândul respectiv.

Câștigând viteză, se micșorează timpul de mișcare a ochilor și crește numărul de centimetri vizualizați periferic. Este ca jongleriile cu trei sau mai multe mingi. Dacă vei urmări o singură minge, nu vei reuși – trucul este să privești într-un punct central, în timp ce mingile se mișcă la periferia privirii.

O a doua îmbunătățire ține de concentrarea din timpul cititului. Se câștigă timpi buni dacă citim atent și evităm acele situații când citim același rând de două ori.

Ne ia circa un an să învățăm să citim și este nevoie să citim cuvânt cu cuvânt. Creierul nostru este capabil să citească mult mai repede, însă educat să citească ca în clasa I, subvocalizează cuvintele, ideea transmisă prin acestea fiind însă percepută mult mai rapid.

Cititul are o doză de plictiseală din această cauză. Căscăm și ne ia somnul pentru că emisferele noastre cerebrale se plictisesc în timpul cititului.Creierul poate înțelege ideea, chiar în detaliu, fără a fi nevoie să i se ofere toate elementele. Și nici nu e nevoie să devii Sherlock Homes pentru asta.

Iată un mic exemplu: Pun pairu că îngețlei și ptuțeoi citi raitelv bnie acestaă porpzițoie siplmă, deși la înecput te patoe lua pirn srpurinedre.

Pașii care trebuie urmați implică mai întâi tehnica propriu-zisă de citire rapidă, aplicarea ei concretă și citirea rapidă cu înțelegerea perfectă a conținutului.

Obiectiv – să citești de trei ori mai repede, înțelegând ceea ce citești. Dacă acum citești 300 cuvinte/minut scopul exercițiilor este să citești 900 de cuvinte/minut.

Succes! Fie ca putea cititului să fie alături de tine! 🙂


Adauga un comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Florin Bratu2 December 2014
0